Me Tarzan, you Jane - Reisverslag uit Rurrenabaque, Bolivia van Ania Lubczynska - WaarBenJij.nu Me Tarzan, you Jane - Reisverslag uit Rurrenabaque, Bolivia van Ania Lubczynska - WaarBenJij.nu

Me Tarzan, you Jane

Blijf op de hoogte en volg Ania

08 Augustus 2012 | Bolivia, Rurrenabaque

Ola!

Wij zitten inmiddels alweer een tijdje in Bolivia. Op dit moment in een cafe in Rurrenabaque waar we net live hebben gekeken hoe Schuil en Nummerdor hun plek in de finale hebben weggegeven aan de Duitsers, bummer! We zitten lekker in het donker bij het kaarslicht, want de electriciteit hier is uitgevallen, haha! Het is ook niet zo gek, we zijn hier zo goed als in de jungle! Rurrenabaque is namelijk de uitvalbasis naar de Madidi National Park (jungle) en naar Pampas Yacuma (wetlands).

Nadat wij de grens bij de Lago Tititaca zijn overgegaan, hebben wij onze weg naar Copacabana en Isla del Sol vervolgd. Erg mooi, rustig en afgelegen! Geen pinautomaat, geen winkels. Paar huizen, 3 hostels en 2 restaurantjes (nah ja, een ruimte met paar tafels!) Wel mooie strandjes, oude Inka ruines, geweldig uitzicht op de besneeuwde bergen en heerlijk temperatuur. Het was jammer dat wij zonder een tent reizen, want wild kamperen op het strand daar (wat veel mensen deden) leek ons geweldig!

Na Isla del Sol hebben wij een bus gepakt naar La Paz. Vanuit daar wilden wij twee tours doen: 1. Biking the most dangerous road in the world en 2. De jungle! Dus hebben we snel allebei geboekt en gingen we de volgende dag mountainbiken! Wat was dat geweldig! Je begint op 4700 m en eindigt op 1100 m. Bovenin was het koud en lag er sneeuw, beneden vlogen de papegaaien rond! Zooooo bizar!  De weg zelf was zeer spectaculair! En als je niet heel dichtbij de rand fietste en niet op een verkeerd moment viel, dan was het ook niet echt gevaarlijk;) de weg is niet zo stijl, ligt super mooi, weinig verkeer en het uitzicht na elke bocht is onbeschrijfelijk! Wij hebben enorm genoten!

De volgende ochtend (woensdag) zijn we met een gammel vliegtuigje (met propellers!!!!!!) naar Rurrenabaque gevlogen. Het was een zeer korte, maar indrukwekkende vlucht. Je vliegt over de besneeuwde bergtoppen en dan tussen(!!!) de rijkelijk beboste toppen! Zo gaaf! (het alternatief was een bustocht van minimaal 20 uur over de weg die vergelijkbaar is met de Death Road;))
Vanuit daar gingen we eerst 3 dagen de jungle in! Best spannend! Je kent de jungle alleen van de tv en van de Jungle Book!:) Spinnen, slangen, papegaaien, giftige planten etc. En daar zouden we gaan kamperen... Nah ja, wij besloten het allemaal over ons heen te laten komen! Wij hadden inmiddels al genoeg gekke dingen gedaan:)
De jungle tour was super cool! Wij hebben niet veel beesten gezien, maar dat is ook wel erg lastig met al die bomen en blaadjes. De eerste nacht sliepen we in de lodge. Onze gids heeft ons dood leuk net voor het slapen gaan gevraagd of we ook Tarantula's wilden zien, "uiteraard". Dus liepen we in het donker van de eetruimte over een paadje richting ons kamp. En toen liet hij ons twee gigantische spinnen zien, uitgerekend op ONS dak!!!! En die was open, er zaten geen muren tussen ons en de harige, achtpotige vrienden! Brrrrrr, gelukkig hadden we een klamboe! En toen moesten we gaan slapen... Met al die geluiden en open ruimte tussen de muren en het dak... En die grote spinnen....
Wij gingen nog even buiten de tanden poetsen en zagen wat mensen met een zaklamp omhoog schijnen. Daar zaten de nacht aapjes, zoooooooo schattig!!! Bedtijd! Wij hadden 3 keer omgedraaid, naar alle rare geluiden buiten geluisterd en toen vielen we in slaap... In de jungle!!!!
De volgende dag gingen we lopen naar de plek waar we zouden gaan kamperen! Geen lodge die nacht voor ons! Wij hebben 16 km in de hitte gelopen! Wederom niet veel beesten gespot, maar wel gave begroeiing.  's avonds kwamen we aan op de bestemming en gingen we onze slaapplekken klaar maken. Kamperen in de jungle doe je echter blijkbaar zonder een tent... Gewoon je klamboe ophangen en daaronder gaan slapen, op de grond! Zo spannend en anders dan wat we gewend zijn!:)
Maar eerst gingen we een nachtwandeling maken op zoek naar een jaguar... Wij hebben deze niet gevonden, maar wel zijn voetsporen, zo'n 200 m af van onze klamboecamping! en toen was het tijd om te gaan slapen! Zo gek, hoe donker het nog is op sommige plekken op aarde! In Europa is er altijd wel ergens een lichtje te zien. Daar in de jungle betekent donker, ECHT zwart. Als je geluk hebt, schijnt de maan. Maaaaaaaar, er zijn duizendenden sterren te zien, zooooooooooo mooi. Zo ontiegelijk veel! Ongelooflijk!!! Tot mijn grote verbazing hebben we prima geslapen. Af en toe werden we wel wakker van gekke geluiden en het matje van 0,5 cm lag niet mega comfortabel, maar gezien de omstandigheden, konden we niet echt klagen!;)
's Ochtends werden we vroeg gewekt door onze gids om naar Macaw Cliff te gaan. Macaws zijn de stereotypen van papegaaien: groot, kleurrijk en luidruchtig. Zij wonen in holletjes in stijle wanden van bepaalde soort grond/zand/klei. 's Morgens vroeg, voordat ze wegvliegen op zoek naar voedsel, kun je ze daar bewonderen. Daar stonden we, om 7.00 uur 's ochtends tussen de zeer luidruchtige papegaaien. Zo komisch die beesten! Maar ook erg mooi. Heel gaaf om ze (altijd in paren) te zien vliegen,  dat kan natuurlijk niet in de kooien in een dierentuin!
Ons tocht eindigde bij de rivier. Wij moesten zelf een raft bouwen om daarmee weer terug te komen bij de lodge:) gelukkig wist onze gids wel hoe dat moest en hadden we zo een prachtige vlot in elkaar gezet! En hij bleef drijven ook! Halverwege, toen de stroom iets harder werd vielen Mark en de gids in het water en hebben mij daarmee de dag van mijn leven bezorgd, hahaha. Het was erg, erg leuk! De jungle was echt een super gave ervaring!

De volgende dag stond Pampas op het programma, daar zouden we (door de lage begroeiing) veel beesten zien! De tocht door deze moerassen was heel anders dan door de jungle, voornamelijk met een bootje. Maar het begon met een Jeeptocht door een zandweg van 2,5 uur! Daar zagen we al een struisvogel en een luiaard! Dat voorspelde veel goeds! Om in ons lodge te komen, moesten we daarna 3 uur stroomopwaarts met een bootje varen. Na 2 meter zagen we de eerste caymannen al! Deze zijn kleiner dan de krokodillen, maar nog steeds indrukwekkend. Doordat het droogseizoen is en de oevers hoog zijn, kunnen ze niet in de bossen schuilen en konden we er duizenden zien! Elke 10 meter lag er weer dit groot reptiel met zijn bek open in de zon te baden! Daarnaast hebben we ook veel schildpadden, vogels (allerlei soorten en maten), capibara's (grootste knaagdier ter wereld: ter grote van een varken!), aapjes en roze rivierdolfijnen gezien!
Onze lodge was erg bijzonder. Wij hadden een privé kamer geboekt en zaten wat meer afgelegen van de rest van de mensen. 's Avonds moesten we helemaal alleen door een donker paadje 200 meter lopen om bij ons huisje te komen. Dit deden we meestal al zingend om alle beesten af te schrikken. "Daar boven op de berg..." was ons favoriet! Dit klinkt nu misschien wel erg grappig of belachelijk, maar geloof me, op dat moment was het ons beste wapen:) want ook in de Pampas lopen erg veel dieren, van spinnen tot jaguars en puma's! En die verscheidenheid aan beesten hebben we ook goed gehoord 's nachts. Wat een rare geluiden! En 's ochtends heeeeeeel veel vogel "gezang", nah ja, de een wat mooier dan de ander!;)
Dag 2 in de ochtend gingen we op een Anakonda jacht! Gewapend in kaplaarzen muggenspray gingen we de modder in op zoek naar de grote slag! En wat een lol kan de mens hebben in de modder met een paar hoge laarzen aan! Wij zakten letterlijk weg in de blurrie! Wij hebben 3 uur lang gezocht, maar de Anakonda's waren nergens te bekennen. Op de terugweg vertelde onze gids ons doodleuk dat er ook ratelslangen in dat moeras te vinden zijn en dat die best wel aggressief kunnen wezen. Gelukkig vertelde hij dat nadien, scheelde weer een zorgen;)
's Middags gingen we Piranhas vissen! Niks een hengel, gewoon met een lijntje en een haakje. Mark was erg goed daarin. Zijn oerinstincten kwamen snel naar boven, net als de piranha's aan zijn lijntje!:) en trots dat ie was, al gauw hoorde ik: 2-0! Echter, hoe hard ik ook mijn best deed, ik heb er maar 1 gevangen (maar wel de grootste!:)) super leuk om te doen! Mark heeft ook nog zijn talent benut voor het vangen van de grotere vissen (catfish) samen met onze gids (nog steeds zonder hengel) en deze hebben we heerlijk als lunch veroverd de volgende dag! Na deze grote inspanning (ahum) vaarden we naar een mooi plekkie, waar we heerlijk bij zonsondergang een welverdiend biertje hebben gedronken!
De volgende dag zijn we vroeg gewekt door enorm oergeluid van de Rode Brulaap. Ik heb in mijn leven niet zo iets gehoord. Het blijkt dat dat beestje (heel schattig om te zien) iets in haar strot heeft waardoor ze in staat is een geluid te produceren dat 5 km verderop hoorbaar is! En 8 van die beestjes hadden zich 's ochtends om 6.30 uur boven ons huisje genesteld en gebruld!!!! En hard!!!! Ongelooflijk! Dus gingen Mark en ik in onze pyjama's naar buiten om beestjes te kijken en foto's te maken! Zo cool dat dat gewoon kan! Fantastisch!!!!

Wij hebben van beide tochten enorm genoten en zouden ze aan iedereen aanbevelen! Het was zeker één van de hoogtepunten van de vakantie! Morgen vroeg vliegen we weer met ons gammele vliegtuigje naar La Paz en proberen van daaruit gelijk een bus te pakken naar Salar Uyuni. Helaas ruilen we daarmee onze korte broeken in voor 4 lagen thermokleding! Hier is het namelijk +35 graden en in Uyuni -20, brrrrrrr! Op naar de kou en nieuw avontuur! Volgend verslag waarschijnlijk alweer vanuit Chili!

Hoe gaat het bij jullie? Het is super leuk om af en toe wat van iedereen te horen! Hopelijk hebben jullie ook een beetje zomer daar!

Bessas,
Mark en Ania

• 08 Augustus 2012 - 06:15

Bram:

Hoi Mark en Ania,
    Het was gisteren verschrikkelijk weer: regen, regen en nog eens regen. Af en toe schijnt een dag de zon, maar het is wisselvalig. Een typische nederlandse zomer zullen we maar zeggen. In Midden Amerika heb ik ook die brulapen gehoord: een indrukwekkend geluid en ik kan dat beest nog steeds na doen :)
    Wat een geweldig verhaal weer. Wat een belevenissen. Die macaws en kaaimannen heb ik ook gezien en een keer een tarantula. Om je even bang te maken: om elke vierkante meter zit er één. Wat een diversitiet weer, maar nu in het weer. Van de 35+ naar de 20-. Worden jullie ook helemaal lek gestoken daar? Het stikt er van de muskitos daar in de jungle.
    Gr
    Bram

• 08 Augustus 2012 - 07:45

Dianne:

Haaa lieverds!!!!

Wat een geweldige fantastisch enthousiaste verhalen!!! Klinkt echt allemaal super daar! Jullie beleven megaverl!! Krijg er ook weer helemaal reiskriebels van!! Skype is nog niet echt gelukt, maar ik mail dit weekend even een update vanuit hier!

Hele dikke knuffel en kus Dianne!

• 08 Augustus 2012 - 09:45

Camilla:

Al die beesten.......wat helden zijn jullie! Ik weet niet of ik mij zo goed had gehouden en zo lekker had geslapen, bikkels! Maar ik geloof onmiddellijk dat het een geweldige ervaring is geweest. Heel veel plezier in Chili. x

• 08 Augustus 2012 - 10:06

Eva:

Dag super dappere jungle joggers!
    Willen jullie die enge verhalen over grote spinnen even voor jullie houden! Krijg hier vanaf mijn insectloze werkplek er alsnog kriebels van!! Maar die papegaaien en apen enzo die zou ik ook wel eens willen zien. Jullie maken toch wel foto's he? (Domme vraag...)
    bessas terug!
    Eva

• 09 Augustus 2012 - 09:51

Gosia:

Aiaiai, ik schaam me diep.. Ontdek nu pas dat jullie een site bijhouden. Hoe kan ik het gemist hebben?! Heb dus net alle verslagen alsnog doorgenomen: echt geweldig!! En jaloersmakend.. :) Maar vooral toch echt geweldig! Naaah.. Is een nek aan nek race: geweldig vs jaloersmakend.
    Kijk nu al uit naar jullie volgende verslag :) Veel liefs en een dikke verjaardags-kus aan jou Mark!

PS: Hoezo ook een beetje zomer...? Het is bloedjeheet hier.. :P

• 12 Augustus 2012 - 20:38

Saskia:

Whaaa! Wat een fantastisch leuk verhaal om te lezen!! Erg gaaf, en zeker onvergetelijk. Veeeel plezier op jullie nieuwe avontuur ;) Zoen!
    Saskia